De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vonden plaats tegen de achtergrond van de coronacrisis, die een jaar eerder was begonnen. Net als veel andere partijen besteedde D66 in het verkiezingsprogramma veel aandacht aan de gevolgen van die pandemie. Een nieuw begin. Laat iedereen vrij, maar niemand vallen was een van de langste verkiezingsprogramma’s van D66: het telde maar liefst 65.566 woorden. In het voorwoord sprak lijsttrekker Sigrid Kaag de hoop uit dat de coronacrisis een nieuw begin zou kunnen zijn van een andere houding in de politiek: ‘Mensen proberen te overtuigen, ook als er nog geen draagvlak is. Mensen met open vizier en een rechte rug tegemoet treden, niet naar de mond praten.’
D66 benadrukte vijf speerpunten: gelijke kansen voor iedereen (doormiddel van goed onderwijs), zelf beslissen over eigen leven (een klassiek D66-thema), denken aan de toekomst (bescherming van natuur en milieu, bijvoorbeeld door het halveren van de veestapel), een overheid die werkt voor iedereen (ook te zien in het licht van de toeslagenaffaire) en sterke internationale samenwerking (bijvoorbeeld door afschaffing van het vetorecht van de lidstaten bij het Europese buitenlandse beleid). In sociaaleconomisch opzicht leek D66 na de periode-Pechtold wat naar links op te schuiven. Volgens de partij had de overheid ‘te lang in het verdomhoekje gezeten’. Een herwaardering van de publieke sector was noodzakelijk, en ‘een overheid die ons beschermt tegen de uitwassen van de vrije markt en ruim baan geeft aan progressief kapitalisme.’ Concreet betekende dat onder meer een verhoging van het minimumloon met minstens tien procent, gratis kinderopvang, herinvoering van de studiebeurs en een hogere belasting op vermogen.
Nadat het kabinet Rutte IV na anderhalf jaar al gevallen was, werden er op 22 november 2023 wederom verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden. D66 ging die verkiezingen in met het programma Nieuwe energie voor iedereen. Meer dan in het verleden lag de nadruk in dit programma op klimaat en duurzame energie. Het is verleidelijk te denken dat dit ook te maken had met Rob Jetten als lijsttrekker, die in het laatste kabinet minister voor Klimaat en Energie was geweest, maar D66 sprak verwijzend naar de slogan ‘Eerlijk delen in een schoon land’ - waarmee de partij de verkiezingen van 1972 in was gegaan - van een lange traditie voor dit thema. De ‘nieuwe energie’ kwam in overdrachtelijke zin ook terug in andere thema’s van het programma, zoals ‘een energieke basis’ (wonen, zorg en bestaanszekerheid), ‘een energieke maatschappij’ (onderwijs, wetenschap en radicale gelijkwaardigheid), ‘een energieke omgeving’ (voedsel, landbouw, natuur, mobiliteit, ruimte), ‘een energieke democratie’ (bestuur, rechtstaat en veiligheid) en ‘een energieke wereld’ (Europa, migratie en buitenlandse zaken).